Korvakäytävän tulehdus

Korvakäytävän tulehdus on korvakäytävän ihon tulehdus. Huomaa ero sanaan ’korvatulehdus’, jolla viitataan välikorvan tulehdukseen (otitis media). Korvakäytävä on rakentunut siten, että se puhdistuu luonnollisesti. Korvakäytävässä on luonnostaan ​​hapan ympäristö ja siellä syntyy jatkuvasti korvavahaa, joka suojaa ihoa ja estää taudinaiheuttajien toimintaa. Jos korvakäytävän luonnollinen ympäristö ja korvavahan tuotanto häiriintyvät, iho voi ärtyä ja infektoitua korvakäytävään päässeistä bakteereista tai sienistä. Tulehdus on kehon reaktio bakteereiden tai sienien hyökkäykseen. Tulehdus heikentää ihon puolustuskykyä ja voi saada ihon hilseilemään ja erittämään nestettä, mikä puolestaan helpottaa bakteerien ja sienien lisääntymistä – syntyy noidankehä. 

Yleisyys

Korvakäytävän tulehdus on yksi yleisimmistä infektioista nykyisin terveydenhuollossa. Noin 1–3 % väestöstä, Suomessa noin 50 000 – 150 000 henkilöä, diagnosoidaan vuosittain. Noin joka kymmenennen ihmisen tiedetään kärsivän korvakäytävän tulehduksesta jossain elämänsä vaiheessa. Korvakäytävän tulehdus on yleisintä kesällä, jolloin tavataan puolet kaikista tapauksista. Lämpiminä kesinä tapausten määrä on suurempi kuin viileinä. Jokainen voi saada korvakäytävän tulehduksen, mutta yleisintä se on iäkkäillä sekä lapsilla.

Syitä korvakäytävän tulehdukselle

Yleisin syy korvakäytävän tulehdukselle on kuuma sekä kostea ilma ja samanaikainen korvakäytävän runsas altistuminen vedelle. Syyt voidaan edelleen jakaa sisäisiin ja ulkoisiin tekijöihin. Jokainen keho on yksilöllinen, siksi korvakäytävät ovat rakenteeltaan erilaisia eri ihmisillä. Muut sairaudet voivat myös vaikuttaa korvakäytävään.

Sisäisiä syitä:

 • Rakenteellisesti erilaiset korvakäytävät: toinen on vino, toinen karvainen, kolmas kapea, neljäs iäkkäämpi.
 • Aikaisemmin sairastettu korvakäytävän tulehdus
 • Diabetes
 • Ekseema, psoriaasi tai muu ihosairaus

Ulkoiset syyt liittyvät pääasiassa veteen. Korvakäytävän tulehdus voi ilmetä, kun uimme paljon, minkä vuoksi vaivaa kutsutaan joskus ”uimarinkorvaksi”. Sama pätee, jos käyt suihkussa usein. Saippua, shampoo ja jopa hiuslakka altistavat. Korvan kaivaminen ja esineiden vieminen korvakäytävään altistavat. Liiallinen puhdistus vanupuikoilla ja vastaavilla voi aiheuttaa ihovaurioita, mikä edesauttaa bakteerien ja sienien kasvua. Kuulokkeiden, kuulolaitteiden, korvatulppien ja nappikuulokkeiden käyttö tukkii korvakäytävän ja tekee siitä suljetun, kostean ympäristön, jossa bakteerit ja sienet viihtyvät. Lisäksi korvaan vietävien kuulokkeiden ja muiden esineiden likaisuus lisää bakteerien ja sienien määrää korvakäytävässä.

Ulkoisia syitä:

 • Veden pääsy korvaan uidessa, kylvyssä ja suihkussa
 • Kuuma ja kostea ilmasto
 • Saippuan, shampoon ja hiuslakan pääsy korvaan
 • Korvassa pidettävät esineet, kuten kuulokkeet, kuulolaitteet ja korvatulpat
 • Korvan kaivaminen vanupuikoilla ja vastaavilla 

Miksi kutisee? Mistä kipu johtuu?

Korvakäytävän iho on ohutta ja siinä kulkee pinnallisia hermoja. Korvakäytävän sisemmässä osassa suoraan ihon alla on hyvin herkkä luukalvo. Ulommassa osassa ihon alla on rustoa. Tulehdus ärsyttää hermoja, mikä aiheuttaa kutinaa sekä kipua. Kutinan takia tekee mieli raapia korvakäytävää ja helposti tuleekin työnnettyä jokin esine korvakäytävään, mikä valitettavasti pahentaa asiaa. Noidankehä voi alkaa.

Oireet

Tyypillisiä korvakäytävän tulehduksen merkkejä ovat ihon punoitus, ärsytys, kutina, arkuus, säryt, kuumotus sekä korvakäytävän ja sen ympäristön ihon hilseily. Korvakäytävän mahdollinen turvotus, eritteet tai veri voivat tukkia korvakäytävän ja siten johtaa kuulon heikkenemiseen. Jos koet voimakasta kipua tai pitkiä ja toistuvia oireita, tulee ottaa yhteyttä lääkäriin.

Taas korvakäytävän tulehdus, miten voin katkaista kierteen?

Ongelmat alkavat usein veden vaikutuksesta. Toistuva korvien kastuminen häiritsee korvakäytävän ympäristöä ja voi kuljettaa tulehdusta aiheuttavia bakteereita tai sieniä korvakäytävään. Korvakäytävän tulehduksen ensimmäinen oire voi olla kutina tai epämukava tunne korvakäytävässä, jota helposti yrittää lievittää esimerkiksi puhdistamalla korvaa pumpulipuikolla. Tämä pahentaa tilannetta entisestään, sillä tulehtunut iho voi vaurioitua lisää ja oireet pahentua. Kaksi tärkeää seikkaa auttavat välttämään korvakäytävän tulehdusta:

 • Älä työnnä korvaan mitään, ei edes pumpulipuikkoa
 • Suojaa korva vedeltä ja shampoolta

Korvakäytävän tulehdus vai korvatulehdus?

Korvakäytävän tulehdus (otitis externa) tarkoittaa tärykalvon ulkopuolisen ihon tulehdusta ulkokorvassa, jonka syntyyn usein vaikuttaa ulkopuolinen ärsytys kuten korvan kaivaminen tai korvan altistuminen usein vedelle. Korvakäytävän tulehduksen oireita ovat mm. kipu, ärsytys, kutina tai epämukavuuden tunne korvakäytävässä. 

Korvatulehdus (otitis media) on vaiva, joka on yleinen lapsilla tai vilustumisen yhteydessä. Se käsittää välikorvassa, tärykalvon takana, olevan tulehduksen. Tulehduksen aiheuttavat bakteerit voivat siirtyä nenän ja kurkun alueelta välikorvaan niitä yhdistävän korvatorven kautta esimerkiksi flunssan yhteydessä. Kuume on korvatulehduksen tavallinen oire, kun taas korvakäytävän tulehduksessa kuumetta on harvoin.

Korvakoulu.fi

Otinova@ korvasuihke

Korvakäytävän tulehduksen hoitoon

Vaxol@ korvasuihke

Pehmentää ja poistaa korvavahaa

Suojaa korvakäytävän ihoa veden vaikutukselta

Copyright © 2020 Sabora Pharma Oy

 All rights reserved.

Hyvävointi.fi tarjoaa tietoa, tutkimuksia, käytännön ratkaisuja ja muuta ajankohtaista ja mielenkiintoista liittyen vatsan hyvinvointiin, naisen intiimiterveyteen, kuinka pysyä terveenä matkalla, koko perheen hyvinvointiin ja aktiivisen liikkujan terveyteen. Tule voimaan hyvin kanssamme! LUE LISÄÄ!

Sabora Pharma Oy

info@sabora.fi
Puh 029 3700 350
PL 20, 03601 Karkkila

Sabora on suomalainen vuonna 1997 perustettu perheyritys, joka on sitoutunut uudistamaan ja vahvistamaan hyvää oloa ja elämänlaatua Suomessa. Kehitämme ja markkinoimme laadukkaita ja edistyksellisiä tuotteita terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitämiseen ja edistämiseen.